De erven

Dankijzij het
Stamboek familie van Gelder , omvattende het voor-en nageslacht van Pieter Smidt van Gelder, uitgegeven in 1899, worden we goed geïnformeerd over de voorouders van de verzamelaar, Pieter Smidt van Gelder.

De voorouders van Pieter Smidt van Gelder

Pieter Smidt van Gelder I (1792-1842) was de zoon van Arend van Gelder en zijn vrouw, de dochter van Petrus Smidt. Pieter I, de stamvader, liep stage bij de papierfabrikant Maarten Schouten en huwde in 1783 met de enige dochter, Diewertje Schouten. Zij kregen samen vier zonen waaronder Pieter II (1792-1868).
De firma Van Gelder Schouten en Co vervaardigde aanvankelijk enkel grauw en blauw papier. In 1804 werd Pieter I door de Nationale Nederlandse Huishoudelijke Maatschappij met goud beloond omdat hij als eerste velijnpapier vervaardigde. De papierfabriek wordt een succesvolle onderneming en de vier zonen van Gelder zetten het bedrijf verder onder de naam van Gelder en Zonen.
Pieter Smidt van Gelder IV (1851-1913)
pastedGraphic
kon zich papierfabrikant noemen van Wormerveer, Amsterdam, Apeldoorn en Velzen.
Hij huwt een eerste maal met Eva Catharina Prins. Uit dit huwelijk werd te Wormerveer (Nederland) op 10 maart Pieter Smidt van Gelder V, de verzamelaar, geboren. Nadat zijn moeder op jonge leeftijd overleed hertrouwde zijn vader in 1883 met Maria Cornelia Kaars Sypesteyn. Uit dit huwelijk werden nog vier zonen geboren, halfbroers van Pieter V Smidt van Gelder.
Pieter V huwt in 1912 met Elisabeth Cecilia Dolleman, van wie hij in 1922 scheidt. Het huwelijk blijft kinderloos.

De familie
Het Comité Museum Smidt van Gelder gaat op zoek naar de familie van Pieter V Smidt van Gelder.
pastedGraphic
Niet enkel in Nederland vinden zij talrijke nazaten Smidt van Gelder. In navolging van hun voorzaat zijn de Smidt van Gelders echte wereldburgers, verspreid over de vier windstreken.
De woordvoerder van de familie, zoon van een halfbroer van Pieter Smidt van Gelder V, heeft zijn oom nog zeer goed gekend .
De familie Smidt van Gelder steunt het comité Museum Smidt van Gelder met de ondertekening van de petitie en volgt de gebeurtenissen rond het monument en de collectie nauwgezet op.
Dankzij de rechtstreekse erfgenamen van de verzamelaar, kreeg het comité inzage in de noodzakelijke documenten voor dit dossier.


Bron: De Geschiedenis van de Papierfabrieken Rekkum